4 Baby Steps to Begin with SMS Messaging

Table of Contents

“Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν αυτό που κάνεις, αλλά το γιατί το κάνεις” ~ Simon Sinek. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας με το SMS marketing θα πρέπει πρώτα να ανακαλύψετε το γιατί και να καταστρώσετε ένα λεπτομερές σχέδιο στόχους και metrics επιτυχίας (s.m.a.r.t. goals & MOSes). Κάθε ενέργειά σας πρέπει να έχει έναν λόγο και εμείς σας παρουσιάζουμε 6 επιχειρήματα που θα σας πείσουν ότι η επικοινωνία μέσω SMS ταιριάζει στο δικό σας brand.

1. Ένα σύντομο μήνυμα είναι βολικό και για τις δύο πλευρές

Εξοικονομεί χρόνο στον αποστολέα και τον παραλήπτη. Ζούμε σε μια εποχή που ο καταναλωτής βομβαρδίζεται με εκατοντάδες διαφημίσεις κάθε μέρα. Για την ακρίβεια διαθέτουμε μια φευγαλέα στιγμή προκειμένου να τον πείσουμε να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Διαβάζοντας ένα SMS, ο χρήστης λαμβάνει ένα απλό μήνυμα και ένα επιχείρημα ως προς το γιατί αξίζει τον κόπο να κάνει κλικ στον συγκεκριμένο σύνδεσμο, να απαντήσει ή να πάει σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα λιανικής πώλησης. Δεν χρειάζεται να επενδύσετε χρόνο και χρήμα σε εκτεταμένο περιεχόμενο. Είναι απλό και άμεσο.

https://www.smsapi.com/blog/%cf%80%cf%8d%ce%bb%ce%b7-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%cf%89%ce%bd-sms-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b5%cf%82/

2. Η εγγύηση της παραλαβής

Στην περίπτωση του e-mail, υπάρχει ο κίνδυνος το μήνυμα να πάει στον φάκελο spam. Επιπλέον, πολλά άτομα ελέγχουν τα εισερχόμενά τους σχετικά σπάνια. Τα φυλλάδια, ακόμα και όταν δίνονται σε περαστικούς, καταλήγουν συχνά στον πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων. Αγνοούμε τις διαφημίσεις που μεταδίδονται στην τηλεόραση, αλλάζουμε κανάλι ή απομακρυνόμαστε από την τηλεόραση. Αυτό το πρόβλημα δεν υφίσταται στην περίπτωση των SMS καθώς ο παραλήπτης θα λάβει το μήνυμα άμεσα.

3. Είναι φθηνό

Παρά τα όσα λένε ορισμένοι, το SMS marketing είναι σχετικά φθηνό. Πολλοί κάνουν το λάθος να συγκρίνουν άστοχα την αποστολή 100.000 SMS με την αποστολή 100.000 e-mail. Πρόκειται για μια λανθασμένη προσέγγιση. Πρέπει κανείς να εξετάσει το πραγματικό κόστος για να φτάσει το μήνυμα στον παραλήπτη! Στην περίπτωση του e-mail (εκτός από το κόστος της αποστολής) υπάρχει και το κόστος της δημιουργίας του περιεχομένου, της προετοιμασίας του προτύπου, ίσως ακόμη και της αγοράς γραφικών (content creation expenses). Ακόμα κι αν e-mail είναι τέλειο φτάνει μόνο σε 2-12% των αποδεκτών. Η αποστολή μηνυμάτων SMS σε μαζική κλίμακα σε μια προσαρμοσμένη και στοχευμένη βάση δεδομένων επιτυγχάνει ποσοστό ανοίγματος άνω του 90%. Αν υπολογίσετε το κόστος της αποστολής και λάβετε υπόψη τον αριθμό των μηνυμάτων που ανοίχτηκαν, θα έχετε το κόστος ανάγνωσης από τον αποδέκτη, το οποίο είναι πραγματικά χαμηλό.

4. Υψηλό ποσοστό αντίδρασης

Είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του SMS marketing. Σε περίπτωση αποστολής μηνυμάτων στους πελάτες η διαδρομή μετατροπής (conversion funnel)  μπορεί να είναι σχετικά μεγάλη. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να φτάσουν σε αυτόν (αυτό εξαρτάται από το αν υπάρχει μια ποιοτική βάση δεδομένων) μέσω ενός συγκεκριμένου καναλιού επικοινωνίας – για παράδειγμα, SMS ή e-mail. Στη συνέχεια, ο πελάτης πρέπει να ανοίξει το μήνυμα – όπως αναφέραμε, στην περίπτωση των SMS το ποσοστό είναι πολύ υψηλό. Ωστόσο, το ποσοστό αντίδρασης (reaction rate) είναι καθοριστικό για την αποτελεσματικότητα της προωθητικής ενέργειας. Το ποσοστό αντίδρασης στην περίπτωση του SMS (εάν η βάση δεδομένων έχει σχετική συνάφεια) μπορεί, ανάλογα με το προϊόν, να φτάσει το 20%, μερικές φορές ακόμη και το 70%! Μια κλασική ραδιοφωνική ή τηλεοπτική διαφήμιση μπορεί να έχει μεγαλύτερο κοινό, αλλά το ποσοστό αντίδρασης κυμαίνεται στο επίπεδο του 1,5%.

5. Ποσοστό γρήγορης αντίδρασης

Είναι και αυτό ένα επιχείρημα. Τα περισσότερα μηνύματα διαβάζονται από τους αποδέκτες εντός των πρώτων λίγων λεπτών. Υπάρχουν κλάδοι και στόχοι στο marketing που απαιτούν γρήγορες ενέργειες (για παράδειγμα, διαγωνισμοί που οργανώνονται κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων). Η μετρησιμότητα είναι μια παράμετρος που πρέπει να προσέξουμε. Χωρίς την ανάλυση των βασικών στατιστικών είναι δύσκολο να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων ενεργειών και να προσδιοριστεί ένας  προϋπολογισμός ορθολογικά. Χάρη στις αναλυτικές αναφορές παράδοσης των SMS μπορεί εύκολα κανείς να ελέγξει την αποτελεσματικότητα αυτού του καναλιού.

6. Ευελιξία και πληθώρα εφαρμογών των SMS

Αυτό είναι σίγουρα το δυνατό σημείο των SMS. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους κλάδους και για διαφορετικούς σκοπούς. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μαζική ενημέρωση σχετικά με μια νέα προσφορά, να στείλετε κωδικούς έκπτωσης και έτσι να προσελκύσετε πελάτες στα καταστήματα. Μια άλλη συχνή εφαρμογή είναι οι ειδοποιήσεις SMS για τους συνδρομητές διαφόρων υπηρεσιών, καθώς και η αμφίδρομη επικοινωνία με SMS χρησιμοποιώντας τις απαντήσεις των πελατών ως ερευνητικό εργαλείο.

Και δεν εξαντλήσαμε όλα τα επιχειρήματα υπέρ της επικοινωνίας με SMS ως μέσο  marketing. Ωστόσο, μάλλον είναι αρκετά, για να πείσουν όλους όσους είχαν εμπειρία με δραστηριότητες marketing ότι πρόκειται για ένα αποτελεσματικό κανάλι το οποίο αξίζει τον κόπο να συμπεριληφθεί στη στρατηγική σας.